preskoči na sadržaj

Centar "Liče Faraguna" Labin

Login
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Povijest

KRATKA POVIJEST CENTRA „LIČE FARAGUNA“

Škola je do 1.1.1974. djelovala u sklopu OŠ“MATIJA VLAČIĆ“ pod nazivom „Specijalna odjeljenja“, a krajem 1973.godine u smislu novih ustavnih promjena rodila se ideja da se Specijalna odjeljenja i dječji dom“Liče Faraguna“ integriraju u cjelovitu ustanovu koja će imati cilj i zadatak-odgoj i osnovno obrazovanje djece na nivou lakše mentalne retardacije.

S početkom 1974.god. ustanova je tako i organizirana i registrirana kod Privrednog suda pod nazivom „Specijalni centar za odgoj i osnovno obrazovanje-LIČE FARAGUNA“.

Specijalna odjeljenja osnovana su odlukom skupštine općine Labin br.S-107/68, a djelovala su usastavu OŠ“Matija Vlačić“. Specijalna odjeljenja su na početku brojala svega 35 učenika (od 1-4 razreda) s kojima su u kombinaciji radili nastavnici-defektolozi (dvoje).

Već nakon prve godine rada iskrsla je dilema da li da se otvori rad i s višim razredima, no uz stručna ovlaštenja i uz predhodni dogovor s predstavnicima ostalih ustanova za LMR djecu iz regije, dogovoreno je da Labin preuzme cjelokupno osnovno obrazovanje djece LMR sa područja srednjeIstre, a s vremenom i otoka.

Paralelno s povećanjem broja učenika povećao se i broj nastavnika koji su se i tokom rada stručno –defektološki osposobljavali-doškolovali, jer su u početku osim dvoje nastavnika-defektologa bili  uglavnom nastavnici s završenom Pedagoškom akademijom koji su se doškolovali na Višoj defektološkoj školi u Beogradu.

Istovremeno s povećanjem broja djece u školi povećao se i broj djece smještene u domu. Dom je osnovan također odlukom S.O.Labin od 1. 2.1969.god. Počeo je sa radom na Vinežu, a u njemu su bila smještena djeca sa područja općine Labin.

Od 1970.god. dom je počeo prihvaćati djecu i iz drugih istarskih općina.

Prostor doma i škole nije bio od početka definiran, jer se nije znao konačan kapacitet doma i škole, te potrebe za takvim oblikom tretmana djece na ovom području. Tokom 1974.god. djelomično je snimljena potreba (na temelju broja djece iz srednje Istre) kapaciteta te je ona i definirana-

-u školi - do 150 učenika

-u domu - do 100 učenika

Na temelju toga prišlo se i traženju adekvatnog prostora za školu i za dom,te je dom dobio prostor u zgradi R.I.Š.-a,a za školu se adaptirala bivša zgrada „Metalca“.

Preseljenjem u nove prostore škole ,bitno su se promijenili uvjeti rada,a samim tim omogućena je i adekvatna realizacija plana i programa,te organizacija rada.

Krajem 80-tih godina postepeno je počeo opadati broj djece (granični slučajevi,LMR), a počeli su se pojavljivati slučajevi UMR te smo osnovali razredni odjel sa UMR djecom (npr.šk.god.1994/95. smo imali već 2 takva odjela).

Šk.god. 1986/87. se izvršila adaptacija škole - domski smještaj, te su u 2. polugodištu  i škola i dom smješteni u jednoj zgradi što se pokazalo dobrim zbog kategorizacije djece (sve veća oštećenja), a ujedno i zbog sve manjeg broja djece.

Prošle školske godine 2016./17.  je izvršena energetska obnova Centra (investicija Grada i Europskog fonda za regionalni razvoj sa po 30%, a s 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost).

 

Danas naš Centar ima 5 odjeljenja, a u poslijepodnevnim satima ima 1 odgojno-obrazovna skupina. To su ujedno i učenici-štićenici koji su smješteni u našem stacionaru (od ponedjeljka do petka).

 

 

preskoči na navigaciju